ok - 't is ok !

Jullie lazen gisteren zondag met 151 mijn dagbegroeting, bedankt daarvoor

maandag 30 december 2024, een goeiemorgen met Wilfried

OK, het is het meest populaire woord op aarde.
Datgene die iedereen op één lijn heeft gebracht in de woordenboeken en in staat is geweest om in minder dan twee eeuwen al onze gesprekken af te ronden.
Maar waar komt deze merkwaardige formule vandaan, die een revolutie teweegbracht in onze praktijken?

Een verhaal dat, zoals de naam al doet vermoeden, ons terug dompelt in het Engelstalige lexicon van de Amerikanen.
We zijn in de negentiende eeuw.
En meer precies, in 1838. Dat jaar keurde de gemeenteraad van Boston een uitvoerend bevel goed om het luiden van klokken tijdens het diner te verbieden.
Een maffe verordening die resulteerde in de al even absurde oprichting van een collectief van mannen, bijgenaamd de ABRS, d.w.z. de Anti-Bell-Ringing.

De ABRS-club, waarvan de activiteiten al in 1839 werden opgetekend in de krant Boston Morning Post,
onderscheidde zich door zijn absurde woordspelingen, extravagante handelsnamen en grillige spellingen.
Zo werd "O.F.M." de afkorting van "our first men", "N.G.", "not good" en "O.K." – je raadt het al – de afkorting van "all correct".
Of althans, de afkorting voor "oll korrect", zoals het in die tijd gebruikelijk was om woorden in kranten met fantasie te herschrijven.

Het woord "O.K.", begrijpelijkerwijs, is dus geboren uit een grap. Het zou daarom in de loop van de tijd moeten zijn verdord. Het was echter precies het tegenovergestelde!

Het woord "ok" verspreidde zich heel snel in Frankrijk, zoals opgemerkt door Le Petit Robert en Le Trésor de la langue française.
Het anglicisme, dat al in 1869 werd bevestigd, verspreidde zich in de eerste helft van de twintigste eeuw geleidelijk in de vormen "okey-doke" en "okey-dokey"
voordat het zich opdrong in "OK" en "okay" in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Opgemerkt moet worden dat er veel andere hypothesen zijn gemaakt over de oorsprong van het woord OK.
Sommigen dachten dat het woord "ok" was geboren ten tijde van de burgeroorlog. De officier die het aantal slachtoffers moest tellen op de slagvelden schreef "ok" in deze rapporten,
een samentrekking van 0 (nul) Gedood.

Aannames uit het Fins, Dioula, Grieks, Indiaas, Haïtiaans, bewijzen ons dat het woord OK in staat is geweest om alle talen in overeenstemming te brengen.

Fijne maandag – à la vôtre
Wilfried

ok - 't is ok !